Londen en Brussel hebben een principeakkoord bereikt over de politieke verklaring waarin is vastgelegd hoe de toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk eruit moet zien na de Brexit.
Dat meldt EU-president Donald Tusk op Twitter.
“Ik heb zojuist naar de 27 hoofdsteden een concept gestuurd van de politieke verklaring over de toekomstige relatie tussen de EU en het VK. De voorzitter van de Europese Commissie heeft me geïnformeerd dat die is overeengekomen op het niveau van de onderhandelaars en in principe op politiek niveau, behoudens de goedkeuring van de EU-leiders”, aldus de boodschap van Tusk.
I have just sent to EU27 a draft Political Declaration on the Future Relationship between EU and UK. The Commission President has informed me that it has been agreed at negotiators’ level and agreed in principle at political level, subject to the endorsement of the Leaders.
— Donald Tusk (@eucopresident) 22 november 2018
Na het vertrek van de Britten uit de EU eind maart volgend jaar streven de scheidende partners naar een “ambitieus, breed, diep en flexibel partnerschap op het gebied van handel en economie, justitie, buitenlandbeleid en defensie”, staat in een uitgelekte tekst die door verscheidene media op Twitter is gezet.
De onderhandelingen over een nieuw (handels-)verdrag moeten zo snel mogelijk na de Brexit beginnen op basis van gelijkwaardigheid en moet bij voorkeur voor eind juni 2020 worden afgerond, blijkt uit de tekst. Die is echter nog rijkelijk vaag over de precieze invulling van de toekomstige handelsrelatie.
Onzekerheid over Brexit aan Britse zijde blijft groot
De politieke verklaring van 26 pagina's moet zondag op een speciale Brexittop in Brussel goedgekeurd worden door de Europese staatshoofden en regeringsleiders. Ook moeten ze het licht op groen zetten voor de 585 pagina dikke scheidingsakte, die daarna ook door het Britse en het Europese parlement moet worden goedgekeurd.
Vooral de goedkeuring van de vertrekregeling door het Britse parlement is een heet hangijzer. Het ziet er vooralsnog naar uit dat de Britse premier Theresa May geen meerderheid heeft voor de Brexit-deal. Daarmee is het risico van een vertrek van de Britten uit de EU waarbij geen deal over de toekomst wordt gesloten, nog zeer groot.
Bij een no deal-Brexit vallen beide partijen in principe terug op regels van de Wereldhandelsorganisatie, waarbij er harde grenzen met importtarieven kunnen komen.